Aeropress je jednou z najmladších metód prípravy kvalitnej kávy.
V roku 2005 prišiel na trh američan Alan Adler s patentom na tento jednoduchý kávovar, pomocou ktorého dokážete pripraviť výbornú kávu. Netrvalo dlho a Aeropress sa stal obľúbeným kávovarom v domácnostiach, ale aj v moderných kaviarňach, kde sa neboja podávať kávu formou alternatív.
Ďalšia výhoda Aeropressu je jeho nízka váha, a preto je výborný partner na cesty a dovolenky. Potrebujete k nemu len kanvicu s horúcou vodou, ručný mlynček na kávu a čerstvo praženú kávu :-)
BALENIE OBSAHUJE:
- Aeropress
- lyžicu na miešanie kávy
- naberačku na kávu (objem 14 g)
- lievik
- držiak na filtre
- 350 ks papierových filtrov
PRÍPRAVA KÁVY :
Najskôr si pripravíme všetky komponenty, zomelieme kávu a všetky súčasti premyjeme teplou vodou.
Vložíme papierový filter do "zásobníku" a premyjeme ho horúcou vodou. Zásobník s filtrom odložíme a ideme na ďalší krok.
Pred mletím dáme zovrieť vodu, po jej zovretí by mala chladnúť cca minútu, aby mala správnu teplotu 93 - 94 stupňov.
Aeropress poskladáme a nasypeme do neho namletú kávu - jej hrúbka by mala mať hrubšie mletie, závisí to však aj od vašej chute akú kávu máte radi.
Kávu v Aeropresse zalejeme asi 1 dcl horúcej vody a počkáme 30 sekúnd aby nabobtnala..., potom ju jemne zamiešame , dolejeme vodu do výšky 1 cm pod okraj zamiešame a opäť čakáme 30 sekúnd.
Kávu poriadne zamiešame - miešame 10 sekúnd a na Aeropress nasadíme filter.
Pripravíme si väčšiu šálku a Aeropress otočíme do nej.
Jemným tlakom začneme tlačiť na Aeropress. Samotná extrakcia by mala trvať cca 20 sekúnd, takže svoj tlak treba prispôsobiť času extrakcie.
Tesne pred koncom extrakcie budeme počuť syčanie. Znamená to, že extrakcia je už skoro ukončená.
Káva je pripravená na pitie, želáme dobrú chuť.
Nový komentár