Instantná káva Segafredo Liofilizzato Espresso 200 g
100 % instantná káva vyrobená metódou vymrazovania.
Ako sa robí rozpustná káva?
Východiskovou surovinou pre výrobu rozpustnej kávy sú kávové zrná. Teda až do fázy mletia je jej výrobný postup úplne zhodný s ostatnými druhmi kávy.
Avšak na výrobu jedného kilogramu rozpustnej kávy sa spotrebuje omnoho väčšie množstvo kávových zŕn než na výrobu kilogramu mletej kávy.
A aký je postup? Čerstvo pražené kávové zrná sa bez chemických prímesí premelú na hrubé častice, ktoré sa lúhujú v teplej vode pod vysokým tlakom. Vznikne tak hustý koncentrát - ten sa suší dvoma odlišnými metódami - sprejovaním alebo vymrazovaním.
Sprejovanie, čo je častejší spôsob výroby rozpustnej kávy, prebieha vo veľkej nádobe, tzv. veži. Do jej hornej časti sa privádza kávový koncentrát, ktorý je rozprašovaný smerom dole v drobných kvapkách. Naopak zo spodnej časti veže je smerom nahor proti týmto kvapkám kávy vháňaný teplý vzduch. Tým dochádza k odparovaniu vody (usušeniu kávy). Para je odvádzaná von z rozprašovacej veže. V spodnej časti veže sa následne hromadí rozpustná káva.
Pri použití druhej metódy - vymrazovania - sa kávový extrakt naleje do veľkých plochých nádob s rozmermi 3 x 5 m. V nich sa nechá zmraziť pri teplote -40 °C a následne sa rozdrví na jemné doštičky, ktoré sa potom vhadzujú do vákuovej komory, kde dochádza pri teplotách od -40 do 0 °C k sublimácii , teda k odparovaniu vody. Vďaka tomuto procesu sa vlastnosti kávy uchovávajú vo vysokej kvalite a káva získava vynikajúce chuťové a aromatické vlastnosti.
Nový komentár