• SK CZ

  • Množstvo: 0 Celkom: 0 €
  • Späť

    Kávový slovníček

    Pridané: 02.08.2017 14:17:12 Počet zobrazení: 7453

    02 August 2017

    Kávový slovníček

    Káva absolvuje dlhú púť, pokiaľ sa z malého semienka dostane do kávostroja a šikovný barista v kaviarni nám pripraví našu obľúbenú šálku kávy. A tu mnohokrát nastáva problém. Používame skôr zaužívané názvy káv ako napriklad malé presso, veľké presso. Ak si však týmto názvom vypýtate kávu v zahraničí nerozumejú Vám a môžu vzniknúť rôzne humorno- trápne situácie. Ak chcete vyzerať ako kávový odborník, ponúkame Vám náš malý kávový slovníček. V ňom Vás naučíme ako správne nazývať tú svoju šálku kávy podľla veľkosti - - veľkostnú tabuľku si môžete prezrieť aj na obrázku,  ale pridáme aj pár slov z kávovej oblasti. Prineste si svoju voňavú šálku aby ste si navodili správnu atmosféru a ideme nato :-)

    Pomenovania káv :

    - Ristretto - 20 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

    - Espresso - 30 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

    - Espresso Doppio - 60 ml espresso - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

    - Lungo - 30 ml espresso + 30 ml voda - šálka o veľkosti 70 ml

    - Americano - 30 ml espresso + 30 ml horúca voda - šálka o veľkosti 150 - 180 ml

    - Espresso Macchiato - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 60 - 90 ml

    - Cappuccino - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 160 - 180 ml

    - Caffé Latte - 30 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 280 - 330 ml

    - Flat White - 60 ml espresso + mikropena - šálka o veľkosti 160 ml

    - Latte Macchiato - 200 ml teplého mlieka + 30 ml espresso + mliečna pena - vysoký sklenený pohár 250 ml

    No ako kávičkári, našli ste tú svoju???? Ak ste zvládli názvy naučíme sa ešte najbežnejšie pojmy ...

    Arabika - druh kávovníka Coffea arabica, ktorá má v porovnaní s robustou veľký chuťový potenciál. Zrno obsahuje menej kofeínu, rastlina je kvalitnejšia a náročnejšia nna pestovanie a spracovanie.

    Acidita - je chuťová vlastnosť kávového nápoja spôsobená kyselinami, ktoré sa v zrne prirodzene nachádzajú. Acidita vnáša do šálky jas a sviežosť. Nesmie však byt zvieravá alebo octová.

    Barista - je milý usmievavý človek, ktorý kávu nielen pripravuje ale aj rozumie veličinám , ktoré sa pri príprave stretávajú. Pozná proces pestovania, spracovania a výroby kávy a dokáže zákazníkovi všetko náležite prezentovať.

    Blend - je zmes kávy, ktorá má zaistiť vyváženú chuť espressa tak, aby obsahovalo sladkosť, kyselinku, telo i miernu horkosť. Arabica vnáša do zmesi šťavnatoť a zaujímavé tóny a robusta zemitosť.

    Cold Brew - predstavuje extrahovanie kávových zŕn v studenej vode, pričom rozpúšťacie vlastnosti horúcej vody sú nahradené predľženým časom.

    Crema - je hustá emulzná pena na espresse . Pozostáva z vody, olejov, CO2, a karamelov. ktorá krajšie vyzerá ako chutí. Neurčuje kvalitu nápoja, tú určuje vždy iba chuť.

    Cupping - je ochutnávanie- degustácia vzoriek káv z misiek cuppingovou lyžicou za hlasného sŕkania. Cupping slúži k rozpoznaniu, porovnaniu a ohodnoteniu aromatických a chuťových kvalít káv.

    Extrakcia  - je fyzikálny proces, pri ktorom sa do vody luhujú chuťové zložky obsiahnuté v upraženom a pomletom kávovom zrnku. Pri príprave nápojov musí byť po určitej dobe extrakcia vždy zastavená.

    Kofeín - je alkaloid, chemický názov 1-3-7 trimethylxanthin, biela prášková látka horkej chute. Kávovníku aj čajovníku slúži ako prirodzený insekticíd, pretože niektorí malí drobní škodcovia hynú po jeho požití.

    Kávová čerešna - je plodom kávovníka. Nezrelá je zelená, zrelá má rôzne farby, môže byť červená, žltá,oranžová či ružová podľa odrody. Má sladkú chuť a vo vnútri sú jedno alebo dve zelené semienka - kávové zrnká.

    Latte Art - je metóda kreslenia mliečnou penou a farebnými sirupmi do espressa. Puoring sa zaoberá iba nalievaním a tvorením obrazcov pomocou vzniknutých prúdov a vírov.

    Mikropena - je veľmi jemná pena vznikajúca šlahaním mlieka vodnou parou na tryske kávovaru. Ideálne má konzistenciu hustej tekutej smotany bez viditeľných bubliniek.

    Robusta - Kávovník statný - Coffea canephora - je málo náročný na pestovanie. Zrno je nízkej kvality, slabého chuťového potenciálu, obsahuje veľa kofeínu a je omnoho lacnejší ako arabica.

    SCAA / SCAE - Speciality Coffee Association of America / Europe alebo americká a európska asociácia pre výberovú kávu. Inštitúcie, ktoré si kladú za cieľ zvyšovať povedomie o výberovej káve.

    Ak Vás týchto pár riadkov zaujalo a niečo ste sa naučili sme radi. Ak Vám pri tom chýbala šálka voňavej kávy stačí kliknúť na eshop https://www.ekaviaren.sk/c/kava a vybrať si tú svoju. 

    Potešenie a pôžitok bude na oboch stranách :-)

     

     

    Diskusia

    (0 komentárov)
    Žiadne komentáre
    Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

    Prihlásenie

    Táto stránka používa cookies. Viac info

    aktuálne podmienky dodania

    Vážení zákazníci, vážime si každú vašu návštevu na našom e-shope.
    AKTUÁLNE naša prevádzka na Mýtnej 15 slúži ako výdajné odberové miesto. Vyzdvihnutie na prevádzke ZADARMO.

    Objednávky tiež vybavujeme cez kuriérov priamo na akúkoľvek adresu na Slovensku.

    Doprava ZADARMO od 29,99 eur s DPH. 

    V prípade urgentných požiadaviek :) nás kľudne kontaktujte na náš email ekaviaren@ekaviaren.sk

    Ďakujeme za Vašu priazeň a objednávky. 

    Dočasne sme pozastavili:
    • doručovanie do 3 hodín v rámci Bratislavy

    Kolektív ekaviaren.sk :-)