Rancilio Silvia PRO X black
Na trh sa dostala vylepšená verzia obľúbeného pákového kávovaru Rancilio Silvia – dvojbojlerový kávovar Rancilio Silvia PRO X.
Dva nezávislé bojlery vybavené PID reguláciou zaisťujú veľmi dobrú teplotnú stabilitu kávovaru pri extrakcii kávy. Na digitálnom displeji môžete jednoducho nastaviť teplotu vody v oboch bojleroch.
Objemy bojlerov sú dostatočné nielen do domácnosti, ale aj do menšej prevádzky. Espresso bojler má objem 0,3 litra a pracovný bojler 1 liter.
Ďalej je kávovar nadštandardne vybavený dvoma vibračnými čerpadlami.
Na rozdiel od nižšieho modelu Silvia PRO je kávovar Silvia PRO X navyše vybavený tlakomerom, ktorý indikuje tlak počas extrakcie, a ponúka funkciu preinfúzie, tj predsparenia. V priebehu preinfúzie sa káva v páke rovnomerne nasýti vodou, čo môže viesť k lepšej a konzistentnej extrakcii. Čas preinfúzie je možné nastaviť v rozmedzí 0–6 sekúnd.
Pre pohodlné šľahanie mlieka je kávovar vybavený aj výkonnou tryskou na paru.
K jeho prednostiam patrí aj veľmi jednoduché ovládanie. Na digitálnom displeji je možné nastaviť čas prebudenia či sledovať dobu extrakcie. Kávovar sám stráži výšku hladiny vody v zásobníku. Medzi ďalšie užitočné funkcie patrí napríklad aj automatický program na spätný oplach.
Súčasťou balenia je aj ergonomická profesionálna páka.
Kávovar Rancilio Silvia PRO X ponúka špičkový výkon a profesionálne parametre, stále je však verný kompaktnému a jednoduchému dizajnu pôvodného modelu.
Parametre produktu
Kruhová hlava (Ring group)
Kruhová hlava je technológia, ktorá sa používa na základných kávovaroch. Hlava je napojená na bojler alebo termoblok a teplota sa prenáša iba tepelnou vodivosťou materiálov, z ktorých sú vyrobené komponenty.
Plusy: nízka obstarávacia cena
Mínusy: nižšia tepelná stabilita
Hlava kávovaru – profesionálny rozmer (58 mm)
Aj domáce kávovary môžu disponovať profesionálnymi parametrami. Klasickým príkladom je práve profesionálny alebo komerčný rozmer hlavy kávovaru. Tento parameter je dôležitý nielen z dôvodu kompatibility baristického príslušenstva, ale aj z hľadiska dosiahnutia tej najlepšej teplotnej stability. Tú zaisťuje okrem iného práve robustnejšia a silnejšia konštrukcia hlavy, než akou disponujú modely s domácim rozmerom.
Pri kávovaroch s profesionálnou hlavou sú medzi sebou kompatibilné filtre od rôznych výrobcov, či už štandardné, alebo precízne, rovnako tak aj ďalšie príslušenstvo, ako sú napríklad utláčadlá a distribútory. Pozor, páky však nemusia byť kompatibilné. Ideálne je používať vždy páku určenú pre daný model kávovaru – páky sa môžu líšiť šírkou a dĺžkou krídielok, ich umiestnením a nábehovou hranou.
Čo sa týka rozmeru 58 mm, nie je to úplne presný údaj, ktorý by uvádzal rozmer samotnej hlavy. Profesionálna hlava a vnútorný priemer páky majú totiž rozmer o trochu väčší, a to 60 mm. Avšak pre každého baristu je najdôležitejším údajom rozmer, ktorý označuje utláčadlo, čo je v tomto prípade práve tých 58 mm – preto sa u týchto typov kávovarov ustálilo označenie profesionálna hlava 58.
Výberu základne utláčadla odporúčame venovať vyššiu pozornosť. Výrobcovia stále častejšie používajú filtre, pri ktorých je možné použiť utláčadlá s priemerom základne až 58,55 mm. Vždy je tak potrebné overiť, aké filtre sú pri kávovare priložené alebo aké chce barista používať.
2 okruhy nezávislé - dvojbojler (dual boiler), 2 termobloky, 1 termoblok + 1 bojler
Kávovar, ktorý disponuje dvoma nezávislými okruhmi (dvojbojlerový), ponúka nielen maximálny komfort použitia, ale aj dokonalú kontrolu nad systémom a perfektnú tepelnú stabilitu. V kávovare sú dva oddelené okruhy/bojlery a každý má svoje vykurovacie teleso. Je tak možné nezávisle na sebe nastaviť teplotu vody na espresso a teplotu vody v servisnom bojleri (horúca voda/para). Prípadne je tiež možné servisný bojler vypnúť a používať iba espresso bojler.
Plusy: najlepšie riešenie pre maximálnu tepelnú stabilitu, oddelené nastavenie teplôt oboch bojlerov, veľmi komfortné použitie
Mínusy: nemá :-)
Kávovary s dvoma nezávislými okruhmi, dvojbojlerové kávovary, sú obvykle nahrievané pomocou PID regulácie. Pri týchto kávovaroch už býva samozrejmosťou rotačné čerpadlo
Bojler
Bojler je nádoba s určitým objemom vody. Bojler môže byť nahrievaný aktívne vlastným vykurovacím telesom, alebo pasívne iným zdrojom tepla. Čím je väčší objem bojlera a presnejšia technológia regulácie teploty, tým je voda na prípravu espressa stabilnejšia.
Regulácia teploty vody v bojleri je najčastejšie zaisťovaná pomocou termostatu, elektronického termostatu, presostatu alebo elektronikou, teda PID reguláciou.
Pretlakový ventil
Pretlakový ventil (OPV = over pressure valve) je veľmi dôležitý diel na kávovaroch s vibračným čerpadlom. Kávovar vďaka tomuto ventilu pustí na kávu požadovaný (nastavený) tlak a prebytočný tlak vráti pretlakovým okruhom späť. Prebytočný tlak je rozdiel medzi výkonom čerpadla a nakalibrovanou hodnotou pretlakového ventilu. Je samozrejme dôležité, aby bol v kávovare použitý kvalitný a hlavne kalibrovateľný/nastaviteľný pretlakový ventil.
Čiže keď vibračné čerpadlo, tak spoločne s pretlakovým ventilom. Vďaka tomuto ventilu sa tiež ľahko vykonáva údržba a čistenie kávovaru, tzv. spätný oplach. Pri zaslepení hlavy kávovaru slepým filtrom (počas čistenia) alebo pri použití príliš jemnej kávy, netlačí čerpadlo na svoje maximum, ale pretlakový ventil pohodlne točí vodu v pretlakovom okruhu. Je to dôležité nielen na správnu prípravu espressa, ale aj šetrné na prevádzku čerpadla.
Pozn.: Automatické kávovary pretlakový ventil v tomto zmysle nemajú.
Trojcestný ventil
Trojcestný ventil je veľmi dôležitý technický prvok vo vybavení kávovaru. Otvára/prepína medzi týmito cestami - zdroj horúcej vody na kávu, hlava kávovaru a odpad. Pri zapnutí výdaja kávy sa otvorí prívod vody do hlavy kávovaru, cesta do odpadu je uzavretá. Pri vypnutí výdaja kávy sa otvorí cesta medzi hlavou kávovaru a odpadom, zdroj vody sa uzavrie. Vďaka tomuto ventilu sa po extrakcii kávy uvoľňuje tlak v hlave kávovaru a prebytočná voda je odvádzaná do odpadu. Na základe tohto princípu je tiež možné vykonávať správnu údržbu kávovaru, spätný oplach (backflush).
PID regulácia teploty s displejom
Na displeji je možné meniť nastavenú cieľovú teplotu.Cieľom PID regulácie použitej v kávovare je za čo najkratší čas dosiahnuť žiadanú hodnotu, a tú naďalej udržiavať konštantnú s minimálnym prekročením žiadanej hodnoty alebo kolísaním okolo žiadanej hodnoty.
Vibračné čerpadlo
Vibračné čerpadlo je najrozšírenejší druh čerpadla na domácich kávovaroch - pákových aj automatických. Ide o výrazne lacnejšiu technológiu, ako je profesionálne rotačné čerpadlo. Vieme už, že optimálny tlak na prípravu espressa je približne 9 barov. Vieme tiež, že ide o údaj, ktorý sa nastavuje pri rotačných čerpadlách a vibračné čerpadlá kalibrujeme na približne 10 – 11 barov. Z výroby sú ale vibračné čerpadlá s výkonom približne 15 – 20 barov, ako teda zariadiť, aby dodávali na kávu požadovaný nižší tlak? To zariadi pretlakový ventil (OPV = over pressure valve), ktorý je zásadný v kávovaroch s vibračným čerpadlom.
Vibračné čerpadlo je obvykle hlučnejšie ako rotačné. Kávovar s vibračným čerpadlom nie je možné pripojiť priamo na vodovodný rad, pretože pracuje s nulovým vstupným tlakom.
Zásobník na vodu
Zásobníkom na vodu disponujú všetky domáce kávovary. Do zásobníka na vodu odporúčame vložiť vhodný filter na vodu (zmäkčovač). Zásobník na vodu odporúčame dôkladne vymývať v pravidelných intervaloch.
Domáce kávovary s rotačným čerpadlom majú spravidla vedľa zásobníka na vodu aj možnosť pripojenia na vodovodný rad, je tak potom možné prepínať (mechanicky alebo v elektronike) medzi zdrojom vody zásobník a pevné pripojenie.
Čas extrakcie, shot timer
Dôležitý parameter počas prípravy kávy je čas extrakcie, čiže doba kontaktu kávy s vodou. Všeobecne platí, že čas extrakcie u espressa sa pohybuje medzi 20 a 30 sekundami. Pri príprave espressa zo svetlejšie praženej kávy (nové trendy praženia) sa môže doba extrakcie pohybovať až medzi 30 a 40 sekundami. Čas extrakcie je vhodné počas prípravy espressa sledovať, vybavenejšie kávovary s displejom týmto časovačom disponujú a pre baristu je potom prehľad o čase veľmi komfortný.
PARAMETRE :
Značka
Rancilio
Bojler
2 bojlery
Čerpadlo
vibračné
Zdroj vody
zásobník
Objem zásobníka na vodu
2 l
Výška
390 mm
Šírka
250 mm
Hĺbka
420 mm
Hmotnosť
20 kg
Farba
čierna
strieborná
Materiál
nerezová oceľ - telo kávovaru
nerezová oceľ - parný bojler
mosadz - espresso bojler
Napätie
230 V
Celkový príkon
1 300 W
Objem bojlera (espresso)
0,3 l
Objem bojlera (parný)
1 l
Regulácia teploty
PID
Rozmer hlavy kávovaru
58 mm
Trojcestný ventil
áno
Príslušenstvo
páka (portafilter) s dvojvýpusťou
filter (sitko) 1 porcia
filter (sitko) 2 porcie
gumová záslepka (pre spätný oplach)
plastová odmerka 7 g
utláčadlo/tamper (kovová základňa + drevená rukoväť)


Nový komentár