Panel používateľa
Rancilio Silvia PRO X black

Rancilio Silvia PRO X black

Na objednávku

Rancilio Silvia PRO X black

Rancilio Silvia PRO X black - je vylepšená verzia obľúbeného pákového kávovaru Rancilio Silvia – dvojbojlerový kávovar Rancilio Silvia PRO X.

1799 € s DPH

Recyklačný poplatok: 0,35 €

quatro kalkulačka

Výrobca: RANCILIO

Rancilio Silvia PRO X black

Na trh sa dostala vylepšená verzia obľúbeného pákového kávovaru Rancilio Silvia – dvojbojlerový kávovar Rancilio Silvia PRO X.

Dva nezávislé bojlery vybavené PID reguláciou zaisťujú veľmi dobrú teplotnú stabilitu kávovaru pri extrakcii kávy. Na digitálnom displeji môžete jednoducho nastaviť teplotu vody v oboch bojleroch.

Objemy bojlerov sú dostatočné nielen do domácnosti, ale aj do menšej prevádzky. Espresso bojler má objem 0,3 litra a pracovný bojler 1 liter.

Ďalej je kávovar nadštandardne vybavený dvoma vibračnými čerpadlami.

Na rozdiel od nižšieho modelu Silvia PRO je kávovar Silvia PRO X navyše vybavený tlakomerom, ktorý indikuje tlak počas extrakcie, a ponúka funkciu preinfúzie, tj predsparenia. V priebehu preinfúzie sa káva v páke rovnomerne nasýti vodou, čo môže viesť k lepšej a konzistentnej extrakcii. Čas preinfúzie je možné nastaviť v rozmedzí 0–6 sekúnd.

Pre pohodlné šľahanie mlieka je kávovar vybavený aj výkonnou tryskou na paru.

K jeho prednostiam patrí aj veľmi jednoduché ovládanie. Na digitálnom displeji je možné nastaviť čas prebudenia či sledovať dobu extrakcie. Kávovar sám stráži výšku hladiny vody v zásobníku. Medzi ďalšie užitočné funkcie patrí napríklad aj automatický program na spätný oplach.

Súčasťou balenia je aj ergonomická profesionálna páka.

Kávovar Rancilio Silvia PRO X ponúka špičkový výkon a profesionálne parametre, stále je však verný kompaktnému a jednoduchému dizajnu pôvodného modelu.

Parametre produktu

Kruhová hlava (Ring group)
Kruhová hlava je technológia, ktorá sa používa na základných kávovaroch. Hlava je napojená na bojler alebo termoblok a teplota sa prenáša iba tepelnou vodivosťou materiálov, z ktorých sú vyrobené komponenty.

Plusy: nízka obstarávacia cena

Mínusy: nižšia tepelná stabilita

Hlava kávovaru – profesionálny rozmer (58 mm)
Aj domáce kávovary môžu disponovať profesionálnymi parametrami. Klasickým príkladom je práve profesionálny alebo komerčný rozmer hlavy kávovaru. Tento parameter je dôležitý nielen z dôvodu kompatibility baristického príslušenstva, ale aj z hľadiska dosiahnutia tej najlepšej teplotnej stability. Tú zaisťuje okrem iného práve robustnejšia a silnejšia konštrukcia hlavy, než akou disponujú modely s domácim rozmerom.

Pri kávovaroch s profesionálnou hlavou sú medzi sebou kompatibilné filtre od rôznych výrobcov, či už štandardné, alebo precízne, rovnako tak aj ďalšie príslušenstvo, ako sú napríklad utláčadlá a distribútory. Pozor, páky však nemusia byť kompatibilné. Ideálne je používať vždy páku určenú pre daný model kávovaru – páky sa môžu líšiť šírkou a dĺžkou krídielok, ich umiestnením a nábehovou hranou.

Čo sa týka rozmeru 58 mm, nie je to úplne presný údaj, ktorý by uvádzal rozmer samotnej hlavy. Profesionálna hlava a vnútorný priemer páky majú totiž rozmer o trochu väčší, a to 60 mm. Avšak pre každého baristu je najdôležitejším údajom rozmer, ktorý označuje utláčadlo, čo je v tomto prípade práve tých 58 mm – preto sa u týchto typov kávovarov ustálilo označenie profesionálna hlava 58.

Výberu základne utláčadla odporúčame venovať vyššiu pozornosť. Výrobcovia stále častejšie používajú filtre, pri ktorých je možné použiť utláčadlá s priemerom základne až 58,55 mm. Vždy je tak potrebné overiť, aké filtre sú pri kávovare priložené alebo aké chce barista používať.

2 okruhy nezávislé - dvojbojler (dual boiler), 2 termobloky, 1 termoblok + 1 bojler
Kávovar, ktorý disponuje dvoma nezávislými okruhmi (dvojbojlerový), ponúka nielen maximálny komfort použitia, ale aj dokonalú kontrolu nad systémom a perfektnú tepelnú stabilitu. V kávovare sú dva oddelené okruhy/bojlery a každý má svoje vykurovacie teleso. Je tak možné nezávisle na sebe nastaviť teplotu vody na espresso a teplotu vody v servisnom bojleri (horúca voda/para). Prípadne je tiež možné servisný bojler vypnúť a používať iba espresso bojler.

Plusy: najlepšie riešenie pre maximálnu tepelnú stabilitu, oddelené nastavenie teplôt oboch bojlerov, veľmi komfortné použitie

Mínusy: nemá :-)

Kávovary s dvoma nezávislými okruhmi, dvojbojlerové kávovary, sú obvykle nahrievané pomocou PID regulácie. Pri týchto kávovaroch už býva samozrejmosťou rotačné čerpadlo

Bojler
Bojler je nádoba s určitým objemom vody. Bojler môže byť nahrievaný aktívne vlastným vykurovacím telesom, alebo pasívne iným zdrojom tepla. Čím je väčší objem bojlera a presnejšia technológia regulácie teploty, tým je voda na prípravu espressa stabilnejšia.

Regulácia teploty vody v bojleri je najčastejšie zaisťovaná pomocou termostatu, elektronického termostatu, presostatu alebo elektronikou, teda PID reguláciou.

Pretlakový ventil
Pretlakový ventil (OPV = over pressure valve) je veľmi dôležitý diel na kávovaroch s vibračným čerpadlom. Kávovar vďaka tomuto ventilu pustí na kávu požadovaný (nastavený) tlak a prebytočný tlak vráti pretlakovým okruhom späť. Prebytočný tlak je rozdiel medzi výkonom čerpadla a nakalibrovanou hodnotou pretlakového ventilu. Je samozrejme dôležité, aby bol v kávovare použitý kvalitný a hlavne kalibrovateľný/nastaviteľný pretlakový ventil.

Čiže keď vibračné čerpadlo, tak spoločne s pretlakovým ventilom. Vďaka tomuto ventilu sa tiež ľahko vykonáva údržba a čistenie kávovaru, tzv. spätný oplach. Pri zaslepení hlavy kávovaru slepým filtrom (počas čistenia) alebo pri použití príliš jemnej kávy, netlačí čerpadlo na svoje maximum, ale pretlakový ventil pohodlne točí vodu v pretlakovom okruhu. Je to dôležité nielen na správnu prípravu espressa, ale aj šetrné na prevádzku čerpadla.

Pozn.: Automatické kávovary pretlakový ventil v tomto zmysle nemajú.

Trojcestný ventil
Trojcestný ventil je veľmi dôležitý technický prvok vo vybavení kávovaru. Otvára/prepína medzi týmito cestami - zdroj horúcej vody na kávu, hlava kávovaru a odpad. Pri zapnutí výdaja kávy sa otvorí prívod vody do hlavy kávovaru, cesta do odpadu je uzavretá. Pri vypnutí výdaja kávy sa otvorí cesta medzi hlavou kávovaru a odpadom, zdroj vody sa uzavrie. Vďaka tomuto ventilu sa po extrakcii kávy uvoľňuje tlak v hlave kávovaru a prebytočná voda je odvádzaná do odpadu. Na základe tohto princípu je tiež možné vykonávať správnu údržbu kávovaru, spätný oplach (backflush).

PID regulácia teploty s displejom
Na displeji je možné meniť nastavenú cieľovú teplotu.Cieľom PID regulácie použitej v kávovare je za čo najkratší čas dosiahnuť žiadanú hodnotu, a tú naďalej udržiavať konštantnú s minimálnym prekročením žiadanej hodnoty alebo kolísaním okolo žiadanej hodnoty.

Vibračné čerpadlo
Vibračné čerpadlo je najrozšírenejší druh čerpadla na domácich kávovaroch - pákových aj automatických. Ide o výrazne lacnejšiu technológiu, ako je profesionálne rotačné čerpadlo. Vieme už, že optimálny tlak na prípravu espressa je približne 9 barov. Vieme tiež, že ide o údaj, ktorý sa nastavuje pri rotačných čerpadlách a vibračné čerpadlá kalibrujeme na približne 10 – 11 barov. Z výroby sú ale vibračné čerpadlá s výkonom približne 15 – 20 barov, ako teda zariadiť, aby dodávali na kávu požadovaný nižší tlak? To zariadi pretlakový ventil (OPV = over pressure valve), ktorý je zásadný v kávovaroch s vibračným čerpadlom.

Vibračné čerpadlo je obvykle hlučnejšie ako rotačné. Kávovar s vibračným čerpadlom nie je možné pripojiť priamo na vodovodný rad, pretože pracuje s nulovým vstupným tlakom.

Zásobník na vodu
Zásobníkom na vodu disponujú všetky domáce kávovary. Do zásobníka na vodu odporúčame vložiť vhodný filter na vodu (zmäkčovač). Zásobník na vodu odporúčame dôkladne vymývať v pravidelných intervaloch.

Domáce kávovary s rotačným čerpadlom majú spravidla vedľa zásobníka na vodu aj možnosť pripojenia na vodovodný rad, je tak potom možné prepínať (mechanicky alebo v elektronike) medzi zdrojom vody zásobník a pevné pripojenie.

Čas extrakcie, shot timer
Dôležitý parameter počas prípravy kávy je čas extrakcie, čiže doba kontaktu kávy s vodou. Všeobecne platí, že čas extrakcie u espressa sa pohybuje medzi 20 a 30 sekundami. Pri príprave espressa zo svetlejšie praženej kávy (nové trendy praženia) sa môže doba extrakcie pohybovať až medzi 30 a 40 sekundami. Čas extrakcie je vhodné počas prípravy espressa sledovať, vybavenejšie kávovary s displejom týmto časovačom disponujú a pre baristu je potom prehľad o čase veľmi komfortný.

PARAMETRE :

Značka
Rancilio
Bojler
2 bojlery
Čerpadlo
vibračné
Zdroj vody
zásobník
Objem zásobníka na vodu
2 l
Výška
390 mm
Šírka
250 mm
Hĺbka
420 mm
Hmotnosť
20 kg
Farba
čierna
strieborná
Materiál
nerezová oceľ - telo kávovaru
nerezová oceľ - parný bojler
mosadz - espresso bojler
Napätie
230 V
Celkový príkon
1 300 W
Objem bojlera (espresso)
0,3 l
Objem bojlera (parný)
1 l
Regulácia teploty
PID
Rozmer hlavy kávovaru
58 mm
Trojcestný ventil
áno

Príslušenstvo

páka (portafilter) s dvojvýpusťou
filter (sitko) 1 porcia
filter (sitko) 2 porcie
gumová záslepka (pre spätný oplach)
plastová odmerka 7 g
utláčadlo/tamper (kovová základňa + drevená rukoväť)

 

Viac z kategórie

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Nová otázka k produktu

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Alternatívne produkty

Predvoľby súkromia

Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencieSúbory cookies na zlepšenie relevancie reklám využíva služba Google Ads – podrobnosti tu alebo Meta – podrobnosti tu (Facebook, Instagram).

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Prihlásenie

Tip na darček pre cestovateľov

Tip na darček pre cestovateľov

                                                                 Milí naši zákazníci, 

onedlho nám na dvere zaklopú najkrašie sviatky v roku. A my si niekedy nevieme dať rady, ako a akým darčekom potešiť našich blízkych.

Ak máte doma milovníka kávy, vy ste vášnivý cestovateľ , alebo Vaša práca obnáša dlhé cesty a chcete mať vynikajúcu kávu vždy po ruke, dávame Vám tip na kávovar vhodný na cesty.

ALLFREE kávovar pre ESE pody na 12V je vhodný pokiaľ cestujete na lodi, v karavane, alebo v kamióne.

Malý rozmerom, ale pripraví Vám vynikajúcu kávu z E.S.E. podov - mletej kávy balenej jednotlivo v jednoporciových vákuových baleniach, čím si káva zachováva dlho chuť aj kvalitu. Máte širokú ponuku káv od 100% arabiky, zmesi arabika a robusta , bezkofeínové aj rôzne ochutené kávy od rôznych výrobcov.

https://www.ekaviaren.sk/c/kava/kapsle/e-s-e-pody-cialdy/caffe-molinari

https://www.ekaviaren.sk/c/kava/kapsle/e-s-e-pody-cialdy/caffe-musetti

Každý deň si viete vychutnať inú chuť na inom mieste Vašej cesty. Pripojenie kávovaru je cez zapaľovač vo vašom vozidle alebo na lodi.

 

ALLFREE kávovar pre ESE pody na 12V

Vyskúšajte, tento kávovar poskytuje možnosť ako rýchlo a jednoducho pripraviť kvalitné espresso.

Vás tím ekaviaren.sk